Ți-am pregătit un ghid pentru a afla cum se curăță aurul și, mai important, cu ce se curăță aurul acasă fără a deteriora calitatea bijuteriilor tale. Astfel, vei îndepărta depunerile de praf, dar și uleiurile care ajung de pe pielea noastră pe bijuterii și le pot eroda, în timp.
Putem curăța bijuteriile acasă sau trebuie să mergem la bijutier?
Dacă știi regulile care trebuie respectate pentru tipul de bijuterie pe care vrei să o cureți, o poți face și acasă, fără să fie nevoie să mergi la un bijutier. Acest lucru este valabil și pentru întreținerea cerceilor din aur și a tuturor piesele din cutia ta de bijuterii. Nu există soluții speciale sau tehnici diferite pe care să nu le poți aplica și acasă, având în vedere că metodele eficiente de curățare a cerceilor din aur sunt destul de simple.
Cu ce se curăță aurul acasă
Poți folosi o soluție din apă călduță și săpun lichid, în care lași bijuteriile la înmuiat timp de 15-20 de minute. De asemenea, bijuteriile din aur pot fi curățate eficient și cu alcool sau cu spirt, care vor îndepărta imediat reziduurile.
Spre deosebire de bijuteriile din argint, cele din aur nu se pătează, însă își pierd strălucirea din cauza depunerilor de praf, murdărie sau chiar de calcar, dacă nu obișnuiești să le dai jos la duș.
Cu ce se curăță aurul înnegrit
Aurul înnegrit își recapătă culoarea cu ajutorul bicarbonatului, dar și spirtul sau alcoolul îi pot reda strălucirea și culoarea de odinioară. Secretul este să cureți cât mai des bijuteriile cu apă și cu săpun și să nu le lași să își piardă culoarea inițială pentru că, inevitabil, vor fi mai dificil de curățat. Dacă nu reușești să redai strălucirea bijuteriilor din aur, poți cere ajutorul unui bijutier profesionist, care cu siguranță ți le va returna ca noi.
Cum se curăță aurul acasă
După ce le-ai lăsat la înmuiat, folosește o periuță moale, îndepărtează apoi depunerile de pe bijuterii, fără să apeși foarte tare. Pentru a le reda luciul, secretul este să usuci bijuteriile cu ajutorul unei bucăți de piele de căprioară.
Cum curățăm bijuteriile ce conțin pietre prețioase
În cazul bijuteriilor cu pietre prețioase, curățarea trebuie să protejeze piatra, să nu o zgârie și să nu o erodeze. Bijuteriile cu pietre transparente, precum cele cu diamante, rubine sau cristale se curăță introducându-le în apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase. Se lasă la înmuiat aproximativ 20 de minute, după care se limpezesc cu apă curată și se șterg bine cu o cârpă moale.
Pentru bijuteriile cu pietre opace, precum onixul, turcoazul sau lapis-lazuli, curățarea se face fără a folosi săpun sau alte produse chimice, deoarece pietrele pot absorbi acele substanțe și își pot pierde din culoare și din strălucire. Acestea se șterg cu o cârpă umedă, înmuiată în apă caldă.
Cum curățăm un inel cu diamant
Inelul cu diamant necesită o atenție sporită la curățare, mai ales modelele cu gravuri, filigran sau detalii lucrate manual. Înainte de a începe curățarea propriu-zisă, folosește o pensetă, pentru a îndepărta fibrele sau firele prinse în unele porțiuni ale inelului. Clătește apoi inelul cu apă și scufundă-l într-o soluție de curățat aurul din amoniac diluat cu trei părți de apă, dar nu îl lăsa la înmuiat mai mult de un minut. Periază apoi ușor inelul și șlefuiește diamantul cu o cârpă moale, care să nu se agațe în colțurile în care este încastrat diamantul.
Cât de des trebuie să fie curățat inelul
Curățarea excesivă a unui inel cu diamant poate cauza zgârieturi accidentale pe suprafața pietrei prețioase sau pe metal, așa că este suficient să îl ștergi zilnic cu o cârpă moale, din microfibră sau din bumbac, având grijă să nu o agățați de colțurile inelului. În rest, acesta ar trebui curățat doar atunci când observi că strălucirea lui începe să se estompeze, adică de câteva ori pe an.
Când trebuie să apelăm la un bijutier
Bijuteriile pătate sau zgâriate necesită o curățare mai blândă și mai atentă, iar un bijutier le poate reda aspectul nou. Dacă nu ești sigur de soluțiile pe care este potrivit să le utilizezi, un drum până la bijutier s-ar putea să fie cea mai bună variantă să faci alegerea corectă.
De asemenea, dacă ai îndoieli cu privire la materialul din care este fabricată bijuteria, este mai bine să apelezi la un specialist, care o va examina și îți va recomanda cea mai bună soluție pentru curățare.
Evită următoarele:
Pentru a îți menține bijuteriile în stare perfectă cât mai mult timp, încearcă să eviți aceste greșeli:
· Nu lăsa bijuteriile la înmuiat în amoniac mai mult de 1 minut.
· Nu folosi amoniac pentru curățarea perlelor sau a pietrelor prețioase, cu excepția diamantului, care este mai rezistent.
· Folosește întotdeauna o cârpă moale pentru a șterge bijuteriile și curăță-le cu o periuță cu peri moi.
· Nu folosi materiale abrazive pentru a curăța pietrele prețioase sau perlele.
· Nu curăța singur bijuteriile vintage sau de familie - apelează la ajutorul unui bijutier.
Cum curățăm bijuteriile cu perle
Pentru a menține perlele în condiție bună cât mai mult timp, este nevoie de o îngrijire specială. Deși structura lor compactă și cristalină le face foarte rezistente și durabile, suprafața lor fină se zgârie ușor și chiar și contactul cu pielea le poate deteriora. Pentru curățarea perlelor, ai nevoie de o cârpă moale, din bumbac, fibră de bambus sau catifea, evitând materialele mai dure.
Nu folosi niciodată obiecte abrazive pentru a curăța perlele și nici substanțe din comerț, pentru că amoniacul le poate deteriora. Umezește cârpa cu câteva picături de apă și șterge perlele după fiecare purtare, una câte una. La fiecare cinci curățări, poți folosi săpun, în care să înmoi un bețișor din bumbac.
Cum curățăm bijuteriile cu safire
Safirele sunt pietre prețioase suficient de dure și de rezistente, însă asta nu înseamnă că este indicat să folosești substanțe chimice puternice. Pentru a curăța safirele corect este suficient să le speli cu apă și puțin săpun lichid, eventual poți îndepărta incluziunile de pe suprafața pietrelor cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi. Șterge apoi pietrele cu un șervețel moale, iar bijuteriile sunt gata pentru a fi purtate.
Există soluții speciale pentru curățarea bijuteriilor?
Substanțele chimice puternice pot deteriora sau eroda metalele, așa că este indicat să nu folosești soluții ale căror compoziții nu le cunoști cu exactitate. Cele mai bune substanțe speciale pentru curățarea bijuteriilor sunt cele care conțin apă oxigenată, alcool sau amoniac, însă în cazul celor cu amoniac nu trebuie să scufunzi metalele mai mult de un minut.
Alte soluții cu o compoziție mai blândă permit scufundarea bijuteriilor până la cinci minute, iar avantajul lor este că pot îndepărta petele pe care nu reușești să le îndepărtezi cu alte substanțe.
Sfaturi utile pentru a menține frumusețea și strălucirea bijuteriilor
Menține frumusețea și strălucirea bijuteriilor din aur urmând sfaturile specialiștilor TEILOR. Iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta să îți păstrezi bijuteriile ca noi mai mult timp:
Poartă cu grijă bijuteriile încrustate cu pietre sau perle, deoarece montura acestora nu rezistă șocurilor mecanice
Păstrează bijuteriile în cutiile primite la achiziționarea produselor sau în alte cutii destinate lor
Nu purta bijuteriile în timpul activităților casnice/brute sau a acelora în care există posibilitatea ca acestea să intre în contact cu substanțe ce conțin sulf
Nu purta bijuteriile în timpul activităților fizice
Pentru a menține luciul bijuteriilor, îți recomandăm să le scoți înainte de dușuri sau de treburile casnice
Evită contactul cu substanțele chimice, deoarece acestea pot eroda metalele
După fiecare purtare, șterge bijuteriile cu o cârpă moale
Metalul prețios își poate pierde strălucirea în timp, dacă intră frecvent în contact cu parfum, apă sărată, creme de piele, fixativ pentru păr, clor sau sulf
Nivelul de mătuire a bijuteriilor depinde de pielea purtătoarei și de rutina de îngrijire a pielii acesteia.
Ținând cont de toate aceste sfaturi, te vei bucura mai mult de frumusețea pieselor tale preferate și poate chiar le vei transforma în cadouri memorabile pentru generațiile următoare.
Produse recomandate