Tips & Tricks|08 MAR 2024

Tot ce trebuie să știi despre aur - carataje, culoare, întrebuințări

De-a lungul istoriei, aurul a fost prețuit pentru frumusețea și strălucirea sa naturală și din acest motiv, multe culturi l-au văzut ca pe un simbol al soarelui.

Aurul este unul dintre cele mai des întâlnite metale prețioase, fiind folosit de-a lungul istoriei pentru diferite scopuri, de la bijuterii la monede și obiecte decorative. Una dintre caracteristicile importante ale aurului este caratajul (puritatea acestuia), care influențează calitatea și durabilitatea bijuteriilor și a altor obiecte realizate din acest metal.


Aurul a fost folosit încă din mileniul IV î. Hr. în confecționarea bijuteriilor. De-a lungul timpului, au fost extrase 190.000 tone de aur, din care două treimi în ultimii 70 de ani. Anual, se extrag 2.500 tone.


Ce este caratajul aurului?


Caratajul aurului se referă la procentul de aur pur dintr-un aliaj. De exemplu, aurul 24K este considerat aur pur, având aur în proporție de 99,9%. Cu toate acestea, aurul pur este relativ moale și nu este potrivit pentru bijuterii care trebuie să reziste la uzură zilnică. De aceea, aurul este adesea amestecat cu alte metale, pentru a-i îmbunătăți durabilitatea și rezistența.


Pe scurt, karatele măsoară cât de mult aur pur se regăsește în respectivul aliaj. Asta înseamnă că 1 karat este echivalentul a aproximativ 4,16% aur pur (100 împărțit la 24). Prin urmare, o bijuterie din aur de 18K conține 18 părți din aur și 6 părți de aliaj, adică 75% aur pur.


Aurul 585 - un carataj des întâlnit


Aurul 585 este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de carataj. Acesta indică faptul că aliajul conține 58,5% aur pur și 41,5% alte metale, cum ar fi cuprul, argintul sau paladiul. Aurul 585 este apreciat atât pentru aspect, cât și pentru durabilitate. Bijuteriile din aur 585 oferă strălucire și un aspect elegant, fiind în același timp suficient de rezistente pentru a fi purtate zilnic.


Tipurile de carataj ale aurului:


Ce înseamnă Aur 999


Aurul 999 (24K) este considerat a fi aur pur, având în componență aur în proporție de 99,9%. Aurul de 24K este considerat a fi prea moale pentru bijuterii. Acesta este adesea folosit în lingouri de aur, ca metodă de investiție și protecție împotriva inflației.


Ce înseamnă Aur 916


Aurul 916 (22K) este un aliaj care conține 91,6% aur pur și 8,4% alte metale. Aurul de 22 de karate se folosește adesea pentru placare sau în foițe de aur.


Ce înseamnă Aur 875


Aurul 875 (21K) este un aliaj care conține 87,5% aur pur și 12,5% alte metale. Aurul de 21k se poate găsi în bijuterii, dar rareori se confecționează bijuterii din acest aliaj, motivele fiind aceleași ca și în cazurile precedente – lipsa rezistenței și costul ridicat.


Ce înseamnă Aur 833


Aurul 833 (20K) este un aliaj care conține 83,3% aur pur și 16,7% alte metale. Întrebuințările sale sunt asemănătoare cu cele ale aurului 875 (21K).


Ce înseamnă Aur 750


Aurul 750 (18K) este un aliaj care conține 75% aur pur și 25% alte metale. Acest aliaj este foarte popular, în special în industria bijuteriilor din aur și a obiectelor decorative de lux.


Ce înseamnă Aur 585


Aurul 585 (14K) este un aliaj care conține 58,5% aur pur și 41,5% alte metale. Aurul 585 este adesea utilizat în bijuterii care sunt purtate zilnic, cum ar fi verighetele și inelele de logodnă, dar și în bijuterii pentru copii.


Aurul 585 este un aliaj versatil și prețios, care oferă un echilibru între frumusețe și durabilitate.


Ce înseamnă Aur 500


Aurul 500 (12K) este un aliaj care conține 50% aur pur și 50% alte metale. Aurul 500 este adesea utilizat în obiecte decorative sau de artizanat, dar și în bijuterii, datorită accesibilității.


Ce înseamnă Aur 333


Aurul 333 (8K) este un aliaj care conține 33,3% aur pur și 66,7% alte metale. Chiar dacă acest lucru îi scade valoarea, aurul 333 poate fi folosit în bijuterii, adesea în cele pentru copii, datorită accesibilității și a rezistenței sporite a aliajului, dar și în obiecte decorative.


Culorile aurului


Culoarea aurului poate varia în funcție de carataj și de alte metale adăugate în aliaj. Aurul pur are o nuanță galbenă distinctă, în timp ce aurul 585 poate avea diferite nuanțe, în funcție de proporțiile de metale din aliaj. Astfel, adăugarea de cupru poate duce la un ton mai roșiatic, în timp ce adăugarea de argint poate duce la un ton mai palid sau chiar alb.


Aurul alb


Aurul alb este obținut dintr-un aliaj ce include nichel, zinc și cupru, în timp ce aurul galben de 18K este format din aur, cupru și argint. Unele persoane care au alergie la nichel nu pot purta aurul alb obținut astfel, dar pot opta pentru bijuterii obținute cu alte aliaje.


Aurul roz


Aurul roz este o alternativă modernă și feminină, obținut dintr-un aliaj cu argint și cupru. Aurul roz de 18K conține, de obicei, 75% aur, 20% cupru și 5% argint.


Aurul galben


Aliajele de aur galben conțin, de obicei, aur, cupru și argint. Aurul galben de 18K conține 75% aur, 15% cupru și 10% argint.


Aurul cenușiu


Aliajele de aur cenușiu conțin de obicei aur și paladiu, însă o alternativă mai ieftină este adăugarea de argint, magneziu și cupru în acest amestec.


Aurul albastru


Aurul albastru este un aliaj de aur cu galiu și indium. Aliajul cu indium conține 46% aur și 54 indium. O altă metodă de obținere a aurului albastru este încălzirea unui aliaj de 75% aur, 24.4% fier și 0.6% la temperaturi de până la 600°C, pentru obținerea unui strat de oxid.


Aurul negru


Aurul negru se poate obține prin oxidarea unor aliaje bogate în cupru sau cobalt, tratate cu sulfură de potasiu.


La ce se mai folosește aurul


Bijuteriile din aur sunt unele dintre cele mai populare și apreciate accesorii. Aurul 585 este adesea folosit în fabricarea acestora datorită aspectului și durabilității sale.


Pe lângă bijuterii, aurul are și alte întrebuințări importante în diverse domenii. Obiectele decorative, obiectele artizanale, telecomunicații sau fabricarea a diverse dispozitive electronice. De exemplu, este folosit în electronică datorită conductivității sale excelente. De asemenea, aurul este utilizat în industria medicală pentru fabricarea unor instrumente chirurgicale și a implanturilor, datorită faptului că este biocompatibil și nu provoacă reacții alergice.


Legende despre aur


Din Europa în Africa și din Asia până în America, aurul a inspirat multe povești de referință, încă din cele mai vechi timpuri. Pe lângă aura de bogăție și prestigiu care îl înconjoară, în unele culturi aceste metal este considerat a avea puteri mistice. O mulțime de povești despre căutătorii de aur și comori au luat naștere și s-au transmis mai departe din generație în generație.


El Dorado


Legenda El Dorado a inspirat mulți oameni să își petreacă viața în căutarea misteriosului oraș poleit cu aur, inclusiv pe conchistadorii spanioli. Povestea este bazată pe ritualul aztec prin care cel care era căpetenia tribului era poleit cu aur, urcat pe o plută și înconjurat cu grămezi de aur și pietre prețioase. Când ajungea în centrul lacului, acesta arunca fabuloasa comoară în adâncuri pentru a aduce ofrande zeilor care să-i binecuvânteze domnia.


Regele Midas


Legenda spune că într-o zi, Silenus, prieten al zeului Dionisos, s-a rătăcit în grădinile de trandafiri ale regelui Midas. Pentru că Midas s-a purtat frumos cu Silenius, Dionisos i-a făgăduit că îi va îndeplini o dorință. Lacom, Midas i-a cerut ca tot ce atinge să se transforme în aur. Dionisos i-a îndeplinit dorința, însă când Midas a vrut să se ospăteze, nu a putut mânca nimic pentru că tot ce atingea se transforma în metalul pe care și l-a dorit atât de mult. Speriat, Midas i-a cerut zeului să îl scape de darul său, iar Dionisos l-a sfătuit să se scalde în râul Pactolus. În final, Midas și-a pierdut puterea, iar albia râului în care s-a scăldat a rămas acoperită cu aur.


Oala fermecată


Legendele irlandeze vorbesc despre spiridușii care strâng aur și îl păstrează într-o oală pe care o ascund la capătul curcubeului.  În cultura românească povestea este echivalentă cu cea a lui Prâslea cel Voinic și merele de aur.


Concluzie


Având un aspect elegant și fiind extrem de versatil, aurul este unul dintre cele mai apreciate metale prețioase, atât de către cei care aleg să poarte bijuterii, cât și de către cei care le realizează. Utilizat de-a lungul timpului de către maeștrii bijutieri, acesta a fost modelat în bijuterii care au rămas în istorie, bijuterii devenite adevărate opere de artă, dar și în bijuterii moștenite din generație în generație.

Articole similare

Produse recomandate