Tips & Tricks|07 SEP 2023

Pe ce deget se pune inelul de logodnă și ce trebuie să știi când îl alegi

Printre bijuteriile din colecția unei femei, inelul de logodnă ocupă un loc special. Este, poate, una dintre bijuteriile cu cea mai puternică semnificație și tocmai de aceea, rareori este dat jos de pe deget. Inelul de logodnă așa cum îl știm astăzi datează de acum peste 500 de ani și aduce o mulțime de perspective simbolice.

Totuși, există încă întrebarea: pe ce mână se ține inelul de logodnă și verigheta? Cum anume se poartă și cum îl alegi pe cel potrivit sunt două subiecte de mare interes.


Pe ce deget se pun inelul de logodnă și verigheta?


Dacă te-ai întrebat vreodată de ce inelul de logodnă se poartă pe al patrulea deget al mâinii stângi, răspunsul vine tocmai din Egiptul Antic. Egiptenii credeau că din degetul pe care îl numim azi „inelar” pornește o venă care ajunge direct la inimă - cu alte cuvinte, că degetul inelar are o legătură cu inima, locul în care se naște iubirea. Ideea a fost preluată de greci și, mai târziu, de romani, care au denumit-o „vena amoris”.


Dacă te întrebi pe ce mână se poartă inelul de logodnă, obiceiul diferă în funcție de cultură. În țări ca Rusia sau India, bijuteria este purtată pe mâna dreaptă, pentru că pe stânga ar aduce ghinion. În Suedia sau Chile, de exemplu, nu doar viitoarele soții primesc inele de logodnă, ci și viitorii miri.


Totodată, în funcție de tradiții și obiceiuri, există diferențe în modul în care se poartă inelul de logodnă după căsătorie. Astfel, inelul de logodnă și verigheta pe același deget sunt azi o obișnuință, însă el poate fi purtat doar până la nuntă sau după căsătorie, la ocazii speciale. Inelul pe mâna dreaptă este mai rar întâlnit, însă un lucru e sigur: nu trebuie să te gândești de două ori pe ce deget se poartă verigheta - ea va fi întotdeauna pe inelar.


Cum se poartă inelul de logodnă și verigheta pe degetul inelar?


Dacă te întrebi pe ce mână se poartă verigheta, ea se alătură, de multe ori, inelului de logodnă. Probabil vrei să știi care e ordinea celor două pe deget. Nu există un răspuns corect sau greșit, însă multe femei aleg să pună mai întâi verigheta și apoi inelul, deși ordinea primirii lor a fost invers. Dacă vrei să onorezi tradiția aceasta în ziua nunții, pune inelul de logodnă pe mâna dreaptă chiar înainte de cununie, iar după ce partenerul pune verigheta pe inelar, poți adăuga și inelul deasupra ei.

Povestea inelului de logodnă: pe ce mână se ținea inelul de logodnă acum 800 de ani?


În cultura occidentală, inelul de logodnă este bijuteria - simbol care reprezintă promisiunea pe care doi oameni și-o fac unul celuilalt, înainte de a se căsători. De la fire de iarbă și cânepă până la prețioasele bijuterii din ziua de azi, inelul de logodnă a scris o poveste impresionantă de-a lungul timpului. Indiferent de timp și spațiu, chiar dacă modul în care e purtat diferă, un lucru a rămas constant: semnificația acestuia.


Originile: era important pe ce mână se pune inelul de logodnă?


1215. Acesta este anul în care Papa Inocențiu al III-lea a declarat pentru prima dată, oficial, că un cuplu are nevoie de o perioadă în care să se cunoască mai bine, înainte de a se căsători. Acesta a fost momentul din istorie care a marcat începutul obiceiului de a dărui inelul de logodnă. La început, în unele culturi, nu era important pe ce deget se ține inelul de logodnă sau pe ce mână se pune inelul de logodnă, astfel că unele femei îl purtau chiar și pe degetul mare.


Inelele de logodnă au existat, însă, cu mult timp înainte, sub alte forme. Firele de iarbă și cânepă au fost primele materiale folosite la confecționarea lor, însă, pentru că nu erau atât de rezistente, s-a trecut la lână, os și apoi mătase. În Roma antică, fierul a fost folosit cel mai frecvent pentru inele, însă rugina reprezenta o reală problemă.


Aurul și argintul, în care erau încrustate pietre prețioase, au dominat lumea aristocrată din Europa medievală (deși bijuteriile încrustate cu pietre prețioase au apărut încă din Egiptul Antic).


Odată cu anul 1880, când au fost descoperite diamantele, în Africa de Sud confecționarea inelelor de logodnă a fost asociată cu aceste nestemate, ajungând ca în zilele noastre să vorbim despre o adevărată industrie.

Ce semnificație are inelul de logodnă?


Indiferent de cultură și indiferent pe ce mână se pune inelul de logodnă, acesta este un simbol al iubirii depline și al promisiunii pe care doi oameni și-o fac unul altuia atunci când hotărăsc să se căsătorească. El reprezintă dragostea împărtășită și începutul unei călătorii împreună. De aceea, este foarte important să fie bine ales, dar și să fie dăruit la momentul potrivit, astfel încât cererea în căsătorie să fie așa cum au visat-o cei doi îndrăgostiți.


Cum alegi inelul de logodnă potrivit?


Cererea în căsătorie este un moment memorabil, atât pentru tine, cât și pentru partenera ta. În povestea pe care o scrieți împreună, inelul de logodnă este unul dintre personajele principale: pe de o parte, este o bijuterie cu totul deosebită, însă mai mult decât atât, acesta transmite un mesaj puternic – al unei promisiuni pentru totdeauna. De aceea, este foarte important să știi cum alegi inelul de logodnă potrivit pentru acest moment.


Găsește-ți inspirația printre cele mai frumoase modele de inele de logodnă din colecția TEILOR.


Pe lângă criteriile tehnice, precum montura, mărimea, modelul, esențial pentru a-i arăta cât de bine o cunoști, vorbim și despre anumite greșeli pe care le poți evita cu ușurință.


Ce să iei în considerare când alegi inelul de logodnă


Cel mai simplu ar fi, probabil, să mergi cu ea la magazin și să o lași să-și aleagă singură inelul. S-ar putea să crezi că doar așa nu ai cum să dai greș. Dar de ce să ratezi ocazia să-i arăți cât de mult te-ai gândit la ea, cât de bine o cunoști și cât de romantic poți să fii? Imaginează-ți reacția ei când o surprinzi cerându-i mâna și îi dăruiești un inel care i se potrivește perfect și este exact ce și-a dorit. Așadar, iată ce ar trebui să iei în considerare pentru a face o alegere inspirată și practică în același timp.

Montura


Fie că alegi diamante sau pietre prețioase, ele vor fi puse în valoare numai de o montură potrivită, adică lăcașul în care sunt fixate pietrele în inel.


Există două criterii de care trebuie să ții cont în ceea ce privește montura: cel estetic și, mai ales, cel practic. De aceea, e bine să fii atent nu doar la cum arată aceasta (finisaj fin, evidențiază piatra foarte bine, este sincronizată cromatic), ci și la cât de confortabilă este. Dacă e prea înaltă sau are gheruțele prea ascuțite, s-ar putea să se agațe foarte ușor. Cea mai căutată montură este cea cu patru gheruțe, pentru că are un aer clasic și oferă o notă de discreție.


Metalul


În ceea ce privește metalul din care este realizat inelul, alege între aur și platină. Nu trebuie să faci, însă, alegerea la întâmplare. Aurul poate fi alb, galben sau roz, în funcție de aliaj (cupru, argint, nichel, paladiu, zinc) și de raportul dintre metalele folosite în combinație. Dacă vrei să-i oferi ceva clasic, atunci poți opta pentru aurul galben. În schimb, dacă ai în minte ceva modern și inedit, optezi nu doar pentru aurul de altă culoare, ci alegi o bijuterie cu două sau trei culori diferite de aur.


Spre deosebire de aur, platina este considerată un metal superior, atât datorită faptului că este mai elegant, cât și datorită rezistenței mai mari - una dintre dovezi este că nu se zgârie la fel de ușor. Dacă vrei să optezi pentru platină, însă, va trebui să ai un buget pe măsură, pentru că este de două ori mai scumpă decât aurul.


Măsura degetului pe care se pune inelul de logodnă


Pentru că nu vrei ca inelul să-i fie prea larg sau prea strâmt, indiferent pe ce deget poartă inelul de logodnă, e bine să știi ce măsură să iei. Inelele de logodnă sunt destul de greu de modificat sau chiar nu pot fi modificate deloc uneori, așa că nu e o opțiune să iei orice cu gândul că poți să-l ajustezi sau lărgi ulterior. Există, însă, unele magazine de bijuterii care îți pot oferi, gratuit, redimensionarea inelului. O idee mai practică, însă, este să împrumuți  un inel al partenerei și să îl duci la un magazin specializat. Acolo, inelul va fi măsurat și vei ști exact ce să alegi.

Modelul


Orice femeie are un stil de a se îmbrăca, de a purta încălțămintea, preferă anumite combinații de culori și texturi. Bijuteriile sunt accesorii foarte importante, așa că modelul trebuie să se potrivească stilului și personalității ei. Înainte de a alege unul dintre modelele de inele de logodnă, gândește-te bine la ce i-ar plăcea cel mai mult:


Solitaire - dacă îți dorești o singură piatră prețioasă sau un diamant care să fie în centrul monturii.


Trei diamante - în centrul monturii sunt prinse trei diamante sau alte pietre prețioase.


Centura de diamante - după cum îi spune și numele, este un model în care pietrele sunt dispuse unele lângă altele, pe toată suprafața exterioară a inelului.


Halo - dacă are o alură mai sofisticată și îi plac modelele ieșite din comun, poți opta pentru un inel cu o piatră mare în centru și altele mai mici de jur împrejurul ei.


Royal - un inel cu ornamente bogate duce cu gândul la marile familii regale ale lumii, iar dacă vrei să o faci să se simtă ca o prințesă, atunci acest model poate fi o alegere potrivită.


Pietre colorate - dacă viitoarea ta soție se află printre femeile care nu preferă inelele cu diamante, atunci poți alege un inel cu pietre prețioase colorate, cum ar fi safirele, rubinele sau smaraldele.

3 greșeli de evitat când alegi inelul de logodnă


Scenariu: alegi cel mai frumos inel de logodnă pe care îl puteai găsi și, totuși, nu ai primit reacția pe care ți-o doreai.


E bine să știi din start ce nu ar trebui să faci atunci când alegi inelul. Iată, mai jos, cele mai frecvente situații pe care ar fi indicat să le eviți:


Alegi inelul neinformat


Ca să eviți falsurile, asigură-te că locul din care achiziționezi inelul, indiferent că este online sau un magazin fizic, este de încredere. Mai exact, că primești un certificat de garanție și de calitate, cum ar fi cele de la un institut gemologic de renume, pentru ceea ce alegi. În certificatul de garanție vor fi menționate titlul aliajului și marca, indicându-se caratele pietrelor prețioase din montură.


Nu cunoști gustul partenerei


Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face e să nu îți cunoști suficient de bine partenera și să-i oferi ceva ce nu îi place sau care nu o reprezintă. Fii atent la detalii, la personalitatea ei, la preferințe, pentru că nu îi poți oferi un inel oarecare, ci unul care simbolizează legătura profundă dintre voi. Prin urmare, arată-i că îi cunoști stilul și oferă-i un inel potrivit gusturilor ei.


Nu îi cunoști mărimea degetului pe care se ține inelul de logodnă


Mulți bărbați au dificultăți la capitolul acesta. Nu te număra printre ei! Nu ți-ai dori să crezi că ai găsit inelul perfect și să descoperi apoi că nu are mărimea potrivită. Prin urmare, ori iei un inel de la ea, fără să strici surpriza, ori roagă-i o prietenă să facă asta ca să nu trezești suspiciuni. Dacă alegi prima variantă, ai grijă ca inelul să fie unul dintre acelea pe care nu le poartă atât de des, ca să nu-i observe lipsa, și preferabil să fie unul pe care l-ai văzut pe degetul ei inelar. Altfel, riști să-i dăruiești un inel mai larg, pentru că degetele nu au aceeași grosime. Ca să fii sigur, poți să-l duci la bijutier și să-i ceri  să-l măsoare. Așa, sigur nu vei da greș în ceea ce privește mărimea.


Acum că știi de ce se poartă verigheta și inelul de logodnă pe mâna stângă și pe ce deget, acum că l-ai ales ca la carte, ținând cont de montură, formă, material, de model și, nu în ultimul rând, de personalitatea partenerei tale, mai ai de făcut un pas la fel de important ca alegerea inelului de logodnă.


Dacă încă ai nevoie de inspirație, găsește-o printre modelele din colecția TEILOR cu inele de logodnă din aur sau platină.

Articole similare

Produse recomandate