Semnificația ei istorică și emoțională a evoluat considerabil de-a lungul timpului, iar notorietatea sa ca bijuterie purtată zi de zi, în contexte diferite, este datorată și unor figuri emblematice care au transformat-o la un moment dat într-un statement.
O bijuterie cu valențe versatile
Deși a devenit cunoscută ca simbol religios încă din vremurile precreștine, crucea a început să fie înscrisă în ordinul bijuteriilor în timp, căpătând diferite valențe pentru purtători. Multe dintre acestea au fost duse mai departe de personalități publice care i-au perpetuat simbolismul în diferite moduri. Coco Chanel, de exemplu, a devenit foarte interesată de acest simbol datorită bijutierului Fulco di Verdura. În timpului unui tur al Europei împreună cu acesta, crucile bizantine i-au atras atenția. Verdura a devenit ulterior bijutierul casei Chanel și a creat celebrele brățări cuffs cu pietre semiprețioase setate în forma unei cruci malteze. Alte asemenea piese apărute apoi sunt astăzi incluse în expoziții internaționale, ilustrând inspirația din spiritualitate a creatoarei.
Ulterior, pentru mulți, crucea nu a mai fost neapărat despre o manifestare spirituală, ci mai degrabă un manifest fashion și politic. Oricine a urmărit videoclipurile Madonnei sau ale lui Billy Idol știe că fenomenul nu este unul nou, artiștii dorindu-și să facă anumite statement-uri, uneori controversate, prin purtarea acesteia.
Astăzi, însă, trendul este în favoarea conotațiilor pozitive, iar cei care aleg să poarte crucea ca bijuterie o fac pentru motive diferite. Deși linia dintre motivația pur estetică și cea religioasă este fină, există o acceptare generală a diferitelor semnificații oferite.
În primul rând, un mod de expresie a sinelui
Pornind de la ideea că bijuteriile, în general, sunt despre exprimarea personalității, mulți sunt de părere că trendul purtării crucii în acest fel este o ilustrare a stilului personal – care, la rândul lui, este strâns legat de credințele și viziunile proprii. Chiar dacă intenția primordială nu este aceea de a ilustra un pretext religios, în unele cazuri semnificația se păstrează pentru cel care o poartă, fără a fi afișată, însă, ostentativ. Colierele cu pandantive-cruce sunt probabil, unele dintre bijuteriile pline de semnificații și marcate de istorie, dar și cea mai constantă ca emblemă. Iar dacă au ceva în comun, știm că oamenii se exprimă zi de zi prin simboluri, fie că vorbim de stil sau credință.
Un talisman care spune o poveste
Dintotdeauna, bijuteriile au încapsulat emoții. Și mai mult decât atât, amintiri – având foarte des valoare sentimentală și o semnificație specială pentru cei care le poartă. Și, pentru că de cele mai multe ori sunt oferite cadou, putem spune că același lucru este valabil și pentru cei care le dăruiesc. Iar pandantivele se înscriu cu siguranță în această categorie, fiind uneori considerate cadouri foarte personale, primite în momente cheie din viață. Pentru că odată ce le este asociată o experiență personală, devin talismane încărcate cu semnificații – și pentru unii, cu noroc – care de multe ori sunt transmise generației următoare.
Un accesoriu atemporal cu un twist modern
Crucea a devenit în ultima perioadă un accesoriu extrem de popular, mai ales datorită simplității și eleganței sale. Vedetele internaționale au explorat însă o mulțime de posibilități în această zonă și au dus trendul mai departe, transformând acest gen de coliere în statement-uri importante în fashion. De la artiști muzicali la sportivi, în viața de zi cu zi sau în aparițiile la evenimentele importante, aceștia au integrat bijuteria natural în stilul propriu. Din aur alb, galben sau roz, cu diamante sau alte pietre prețioase, în mărimi și stiluri diferite, aceasta este apreciată pentru două calități simultane: versatilitate și rafinament. Iar acestea se aplică atât în cazul femeilor, cât și pentru bărbații care aleg să o poarte, fiind, în sine, un accesoriu unisex.
Un trend care câștigă simpatie
Pentru cei care poartă o astfel de bijuterie din motive pur estetice, paleta de posibilități este largă și din ce în ce mai populară. Cea mai comună viziune este aceea că nu există vreo diferență între crucea verticală și cea orizontală integrată în bijuterii, în afară de poziționarea acesteia, care oferă un twist modern unui vechi simbol. Alții oferă piesei o interpretare spirituală acestei așezări, ca fiind, de exemplu, „o linie de demarcație” între cer și pământ.
Mai presus de toate, crucea poate fi o bijuterie care te inspiră să dăruiești mai departe. Și un cadou care vorbește de la sine. Iar de Paște, îți completează aprecierea și recunoștința pe care le oferi celor dragi. În selecția de cadouri TEILOR găsești piesele care iau forma emoțiilor tale: în magazine și pe teilor.ro.
Produse recomandate