Pietre Prețioase|04 OCT 2021

Smaraldul: Istorie, propietăți, legende și caracteristici

Smaraldele au avut nevoie de sute de milioane de ani pentru a se forma și sunt astăzi considerate a fi printre pietrele prețioase cel mai apropiate de perfecțiune.

Smaraldul: istorie, proprietăți, legende și caracteristici

Smaraldul este una dintre cele mai rare și mai iubite pietre prețioase, alături de ametist, rubin, safir și diamant. Numele vine din greaca veche, din cuvântul „smaragdos”, preluat de eleni din limba sanscrită - „verdele lucrurilor care cresc”.

Spre deosebire de diamante, smaraldele sunt considerate mai fragile, situându-se pe scara Mohs între 7,5 și 8, în funcție de calitatea pietrei. Datorită rarității lor, smaraldele cele mai frumoase sunt de multe ori mai valoroase chiar și decât diamantele de aceeași calitate.

Istoria milenară a smaraldelor

Cel mai vechi smarald din lume a fost descoperit în Africa de Sud și are venerabila vârstă de 2,9 miliarde de ani. Smaraldul este folosit pentru realizarea bijuteriilor încă de acum 4.000 de ani și nu întâmplător, cele mai vechi mine de smarald cunoscute vreodată în istorie erau în Egiptul Antic. De acolo, pietrele de smarald s-au răspândit în toată Antichitatea. Egiptenii au crezut mult timp în proprietățile magice ale smaraldelor, faraonii și marii preoți fiind deseori îngropați purtând un smarald la gât, ca simbol al tinereții eterne.

Cleopatra, una dintre cele mai cunoscute regine ale Egiptului, avea o feblețe pentru smaralde. Pentru a-și evidenția frumusețea ochilor, purta bijuterii din aur în care erau încrustate smaralde, pe care bijutierii îi sculptau chipul. Smaraldele erau prinse chiar și în mobilier și pereții palatului, Cleopatra dorind să se înconjoare de „armonia verde” a pietrelor prețioase.

Se spune chiar că, în ziua în care l-a cunoscut pe Iulius Cezar, Cleopatra l-a întâmpinat pe acesta purtând o diademă şi brăţări din aur cu perle şi smaralde, având la picioarele sale pisici sfinte împodobite la gât cu pietre la fel de verzi ca ochii ei.

Minele de smaralde din Egipt au fost exploatate secole la rând de egipteni, apoi de romani, de bizantini și de arabi. Au fost închise definitiv odată cu descoperirea zăcămintelor uriașe de smaralde din Lumea Nouă, invadată de conchistadorii spanioli, în secolul al XV-lea și al XVI-lea d.Hr.

Conchistadorii spanioli au adus în Europa bogății imense în aur și pietre prețioase, dar cele mai frumoase și mai dorite bijuterii erau smaraldele, aduse din imperiile Inca și Aztec de cuceritori ca Francisco Pizarro și Hernan Cortes.

Legenda spune că smaraldul a fost una dintre cele patru pietre prețioase pe care Dumnezeu le-a dat Regelui Solomon și care l-au înzestrat pe acesta cu putere asupra tuturor creaturilor.

Smaraldele sunt și astăzi printre cele mai apreciate pietre prețioase din lume, atât datorită culorii lor inconfundabile, cât și vibrațiilor lor energetice. Bijuteriile încrustate cu smaralde pot deveni talismane pentru purtător, mai ales când piatra verde este prinsă într-un inel de logodna.

Proprietăți și mituri ale smaraldelor

Puține pietre prețioase sunt învăluite în atât de mult mister ca smaraldul. Dincolo de culoare și valoare, smaraldul a fost asociat, de-a lungul vremii, cu efectele benefice asupra organismului, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Chiar dacă nu există dovezi științifice care să ateste aceste proprietăți ale pietrei prețioase, studiile psihologice au demonstrat că verdele este o culoare care liniștește și ajută la recăpătarea energiei pozitive, pentru că este un simbol al renașterii. Așadar, atunci când porți o pereche de cercei din aur cu astfel de nestemate, pe lângă faptul că-i vei impresiona pe cei din jur cu frumusețea lor, vei putea transmite și un mesaj puternic prin simbolistica acestei pietre și legendele care au fost țesute în jurul ei încă din timpuri străvechi.

Din aceeași „familie” cu aromaterapia, meloterapia, reflexoterapia sau presopunctura, cristaloterapia se folosește de pietre prețioase și semiprețioase cu puteri binefăcătoare pentru a stimula puterea naturală de vindecare a omului. Aceasta, pentru că smaraldul se cristalizează în forme hexagonale, emite vibrații energetice uniforme și are puterea de a concentra și dirija fluxurile energetice care ne pătrund în corp.

Smaraldul ajută la dezvoltarea inteligenței native, accentuează creativitatea, talentele artistice, aptitudinile lingvistice și capacitatea inventivă. În plus, îmbunătățește talentul oratoric, iar cei care poartă o piatră verde se vor putea concentra și exprima cu aplomb și încredere în sine. De aceea, cei care beneficiază cel mai mult de puterea smaraldului sunt scriitorii, politicienii, liderii spirituali, muzicienii, oratorii, judecătorii sau arhitecții.

Nuanțele de verde te duc cu gândul la grădini luxuriante în care te poți relaxa în voie. În vechime, se credea că cine poartă bijuterii cu smaralde are puterea de a vedea viitorul, pentru că piatra prețioasă îi conferă înțelepciune. De altfel, și în zilele noastre, simbolistica aceasta a rămas valabilă, smaraldele fiind oferite la aniversarea a două decenii de căsnicie, dar și la 35 de la cununie. Nunta de smarald, care marchează 55 de ani de căsătorie, este considerată, după cea de diamant (60 de ani) și cea de platină (70 de ani), un exemplu de stabilitate și durabilitate (smaraldul este, după diamant, cea mai dură piatră prețioasă).

În ceea ce privește proprietățile terapeutice ale smaraldului, legendele spun că, în trecut, era folosit pentru vindecarea orbirii, a holerei sau a malariei. Autorul roman Plinius cel Bătrân, care a murit în timpul erupției Vezuviului, din 79 d.Hr., scria în enciclopedia sa „Istoria Naturală” că „nimic nu e mai verde decât un smarald și nu există metodă mai bună pentru revigorarea ochilor decât să privești o astfel de nestemată, culoarea ei liniștitoare, reconfortantă având puterea de a îndepărta oboseala și lipsa de energie”. Studiile recente au demonstrat că verdele poate reduce efectele stresului și odihnește ochii.

Iată care sunt cele mai importante proprietăți ale smaraldelor, așa cum au apărut de-a lungul istoriei: ● Smaraldul este piatra prețioasă a celor născuți în luna mai. Așadar, dacă ești în zodia Taur și îți dorești ca partenerul să te iubească mereu, vei purta un pandantiv încrustat cu smaralde. Mai mult, se crede că smaraldul le oferă celor din zodia Taur siguranță materială.

● În cultura hindusă, smaraldul simbolizează iubirea maternă și promovează armonia, sensibilitatea și răbdarea.

● În Roma Antică, smaraldul era considerat piatra iubirii, a speranței și a înțelepciunii. Era, în același timp, piatra sacră a zeiței Venus.

● Smaraldele sunt asociate planetei Mercur, planeta intelectului, a vorbirii, a memoriei și a intuiției.

● Smaraldul poate îndepărta toxicitatea emoțională, este foarte bun pentru meditație și acționează ca un scut împotriva energiilor negative.

● Pentru că este asociat cu sexualitatea și fertilitatea, smaraldul a fost folosit în trecut pentru a ajuta cuplurile care nu puteau avea copii sau femeile care se confruntau cu o sarcină dificilă.

● Smaraldul a fost asociat cu menținerea echilibrului sistemului nervos, digestiv și respirator.

● Sute de ani, medicii arabi, hinduși și spanioli au folosit smaraldul pentru a trata infecțiile, dizenteria și pentru a elimina efectele otrăvurilor. Mulți oameni credeau că aceste pietre prețioase aveau puterea de a proteja sufletele de forțele malefice.

● În timpurile moderne, piatra verde este recunoscută pentru proprietățile sale de restabilire a echilibrului fizic, emoțional și mintal, smaraldul aducând beneficii persoanelor care suferă de depresie și tulburări emoționale.

Purtate ca talismane, smaraldele - la fel ca alte pietre prețioase - plasate pe punctele cheie ale corpului uman, depozitează energie sub formă de aură și emit vibrații care redirecționează fluxul energetic. Vechea energie ne părăsește trupul, lăsând loc celei noi. S-ar putea spune că, datorită energiei pe care o emană, pietrele trăiesc.

De unde provin cele mai frumoase smaralde

În ziua de astăzi, smaraldele se găsesc în nenumărate țări de pe toate continentele, cum ar fi Afganistan, India, Australia, Brazilia, China, Mozambic, Norvegia, Rusia, Spania, Etiopia, Africa de Sud sau chiar Italia.

De mai bine de 500 de ani, Columbia este, însă, sursa celor mai apreciate smaralde din lume, pe de-o parte, fiindcă depozitele de aici sunt unice, cristalele regăsindu-se în roci sedimentare, iar pe de alta, pentru că au dimensiuni impresionante. În Columbia, există trei mine importante, de unde provin cele mai multe smaralde: Muzo, Chivor și Coscuez. Fiecare dintre ele produce o anumită varietate de culoare, dar, în general, tonurile mai închise ale smaraldelor de un verde pur vin din Muzo. Pietre prețioase ceva mai deschise și cu ușoare nuanțe de albastru sunt asociate cu Chivor, în vreme ce altele, cu tonuri de galben, sunt extrase din Coscuez. Columbia produce 50% din smaraldele de pe piață.

Pe locul doi ca producție sunt minele din Zambia, exploatările gemologice din regiunea Ndola fiind recunoscute pentru smaralde de un verde-albăstrui și tonuri foarte închise, dar și Brazilia produce o cantitate uriașă de pietre prețioase, unele dintre cele mai cunoscute mine de aici fiind Belmont și Capoeirana.

Cum se formează smaraldele

Smaraldul este o varietate de beril - un cristal din a cărui familie mai fac parte și alte pietre prețioase sau semiprețioase, cum ar fi acvamarinul și morganitul - și este de departe cea mai valoroasă piatră din această categorie de minerale.

Smaraldele sunt pietre prețioase relativ dure, dar destul de fragile, din cauza fisurilor des întâlnite în formarea cristalelor. Procesul de formare este unul extrem de îndelungat: smaraldele naturale descoperite în ziua de astăzi s-au format în urmă cu sute de milioane de ani, în depozite de pegmatită sau în filoane hidrotermale apărute ca urmare a evacuării unor fluide din mantaua de magmă a Pământului. Atunci când aceste fluide conțin elementele specifice ale smaraldelor (cum ar fi elementul beriliu) și încep să se răcească în filoane, apar zăcămintele de smarald.

Experții în gemologie analizează intensitatea verdelui unui beril, pentru a diferenția un smarald autentic de o piatră mai puțin valoroasă. Unii oameni au tendința de a numi „smarald” orice beril de culoare verde, dar cei mai mulți gemologi consideră că este mai corect să denumim o piatră „un beril verde”, atunci când culoarea este „verde foarte deschis”, decât să o clasificăm ca smarald.

Deși există, chiar și în rândul specialiștilor, diferențe de opinie legate de ceea ce înseamnă „verdele prea deschis”, sunt anumite criterii acceptate de institutele gemologice recunoscute la nivel internațional, cum este și GIA, pentru a determina dacă verdele respectiv întrunește toate condițiile pentru ca piatra să fie un smarald. Acestea sunt nuanța, saturația și tonul.

Berilul pur este incolor, dar prin acțiunea unor elemente chimice, el poate căpăta mai multe culori. Cele mai importante varietăți de beril sunt:

· verzi - smaraldele - colorate de ionii de crom și/sau vanadiu;

· albastre - acvamarinul- colorat de fier;

· galbene - heliodorul - colorat de fier;

· roz și roșii - morganitul - colorat de mangan.

Caracteristicile smaraldelor

Smaraldele fascinează prin frumusețea lor, însă nu tot ce găsești pe piață este de calitate. Ca să te bucuri într-adevăr de rafinamentul unei bijuterii autentice, cum ar fi o pereche de cercei cu diamante și smaralde, este foarte important să știi cum deosebești un smarald veritabil de unul care nu are aceeași valoare sau este o copie ieftină.

Pe piață, vei întâlni trei tipuri de smaralde:

· smaraldele naturale tratate - smaraldele sunt recunoscute pentru imperfecțiunile lor și foarte mulți experți preferă pietrele netratate, pentru că le consideră autentice; există mai multe proceduri (cu uleiuri sau lubrifianți speciali, de exemplu), folosite pentru a ajusta calitatea culorii, a clarității sau pentru a îmbunătăți durabilitatea pietrei; tratamentele aplicate în industrie se supun unor reguli stabilite de instituții specializate și recunoscute la nivel mondial, cum sunt Gemological Institute of America (GIA), American Gem Trade Association (AGTA), International Colored Gemstone Association (ICA) sau The World Jewellery Confederation (CIBJO);

· smaraldele sintetice - pot fi aproape la fel de frumoase ca pietrele prețioase naturale, însă sunt create de om, în laboratoare speciale; valoarea lor este, evident, mai mică decât a smaraldelor veritabile, dar au, în principiu, același efect vizual, pentru că se păstrează compoziția chimică, structura cristalelor și proprietățile optice și fizice ale pietrelor naturale; producția de astfel de cristale sintetice datează de la sfârșitul anilor 1800;

· imitațiile de smarald - spre deosebire de smaraldele sintetice, care sunt folosite în industria bijuteriilor și care sunt rezultatul unor proceduri științifice complexe, imitațiile de smarald doar arată ca pietrele naturale, dar nu au nimic în comun cu acestea.

Este foarte important ca atunci când alegi o bijuterie cu smaralde, să mergi doar în magazinele de specialitate sau să consulți website-urile acestora, ca să te asiguri că vei avea parte de pietre prețioase autentice și că valoarea lor este într-adevăr cea reală. Potrivit GIA, există patru aspecte esențiale care definesc un smarald de calitate: culoarea, claritatea, tăietura și caratele.

Culoarea, cea mai importantă calitate a unui smarald

Culoarea unui smarald este principala sa caracteristică, iar verdele „smarald” a trecut dincolo de lumea bijutierilor și a devenit o culoare în sine. De exemplu, insula Thasos mai este numită și „smaraldul Mării Egee”, datorită apelor de un verde intens care o înconjoară.

În cazul smaraldului, intensitatea nuanțelor de verde este un prim criteriu despre calitatea pietrei. În gemologie, culoarea smaraldului este stabilită în funcție de trei criterii: nuanță, saturație și ton.

Nuanța variază de la verde-gălbui până la verde-albăstrui.

Ca saturație, doar pietrele intens colorate sunt considerate smaralde. Cele mai căutate pietre sunt transparente, de un verde uniform, fără pete închise de culoare. Pietrele care au o culoare mult spre galben sau albastru nu intră în categoria smaraldelor, ci sunt un soi de beril, iar valoarea lor este mult mai mică.

Culoarea smaraldului este determinată de prezența a trei elemente chimice esențiale: cromul, vanadiul și fierul. Cantitatea în care este prezent fiecare dintre aceste elemente chimice stabilește culoarea finală a cristalului de smarald.

Pe de altă parte, și locația din care a fost extras un smarald poate influența culoarea acestuia. De exemplu, despre pietrele prețioase descoperite în minele din Columbia se spune că sunt de un verde intens și pur, în timp ce smaraldele din Zambia au o tentă albăstruie și o nuanță mai rece de verde.

Claritatea, caracteristica referitoare la incluziuni

O piatră de smarald neșlefuită nu este perfect transparentă, ci conține o serie de „incluziuni”. În geologie, acest termen se referă la prezența unor corpuri sau formațiuni străine în cristalul de smarald și vizibile cu ochiul liber.

În mod obișnuit, aceste „incluziuni” sunt considerate ca făcând parte integrantă din piatra prețioasă. Acesta este unul dintre motivele pentru care smaraldele fără pată, cele transparente, sunt considerate cele mai valoroase, fiind și extrem de rare.

Cu toate acestea, cele care conțin aceste incluziuni pot fi, la rândul lor, de calitate superioară, câtă vreme nu afectează transparența și claritatea pietrei.

Gradele de calitate a smaraldelor, în funcție de culoare și claritate

Potrivit specialiștilor de la International Gem Society (IGS), există mai multe grade de calitate, în funcție de care este stabilită valoarea smaraldelor naturale:

· AAA+ - este vorba despre pietre de colecție, care nu au incluziuni și care sunt foarte rare; sunt de un verde mediu, până la închis;

· AAA - smaralde naturale care au foarte puține incluziuni și care au, de asemenea, o valoare foarte mare;

· AA+ - incluziunile reprezintă, de obicei, 40% din corpul pietrei; smaraldele AA+ sunt considerate mai valoroase decât cele AA, care pot avea pete negre, mai ales pe fațete; deși smaraldele AA- au același tip de incluziuni ca AA+, acestea sunt mult mai evidente și atrag atenția;

· AA - sunt de un verde mediu și mediu spre deschis; sunt destul de curate, dar pot prezenta pete negre mari, care le scad valoarea; un astfel de smarald este, însă, cu mult mai valoros decât unul AA-, în cazul căruia incluziunile albe pot acoperi și 60% din piatră;

· AA- - un astfel de smarald nu poate avea incluziuni negre, ci numai albe, dar care pot acoperi o mare parte din piatră și sunt mult mai vizibile decât cele prezente în smaraldele de tip AA;

· A+ - au numeroase incluziuni de cristale negre, care sunt vizibile și foarte bine reliefate; de asemenea, prezintă pete albe, care pot acoperi și 70-75% din structura lor;

· A - sunt cele mai întâlnite smaralde; au culoarea verde-deschis; chiar dacă au o calitate mai slabă față de alte pietre, ele sunt preferate smaraldelor sintetice, pentru că sunt naturale; cel puțin 80% din corpul pietrei prezintă incluziuni albe;

· A- - smaraldele de tip A - sunt de calitate mai slabă, sunt foarte puțin transparente; 30-40% din piatră poate prezenta fisuri mari, care transformă zona în care se află în una opacă;

· B - prezintă foarte multe incluziuni, care sunt deranjante chiar și pentru un ochi care nu este format; smaraldele de acest tip nu sunt folosite, de obicei, pentru realizarea inelelor sau a cerceilor, ci mai degrabă în confecționarea șiragurilor de smaralde, pentru că nu au strălucire din cauza prea multor incluziuni;

· C - sunt smaralde naturale de cea mai slabă calitate, pentru că pot fi opace în procent de 90 până la 100, din cauza numeroaselor incluziuni care obturează lumina.

Caratele, modul în care este stabilit prețul unui smarald

Valoarea unui smarald este dată și de dimensiunile pe care le are. În muzee și în colecțiile private, sunt pietre prețioase care cântăresc sute de carate. La extrema cealaltă, însă, sunt smaraldele de o finețe extraordinară și care cântăresc fracțiuni de carate.

Mina Sandawana, din Zimbabwe, este recunoscută pentru smaraldele de dimensiuni foarte mici, dar de un verde vibrant. Pietrele au un 1 milimetru pătrat, dar sunt de o foarte bună calitate. Smaraldele de aici sunt cuprinse între 0,05 și 0,25 carate și rar ajung la mai mult de 1,50 carate. Cel mai mic smarald are între 1 și 5 mm și cântărește între 0,02 și 0,50 carate. Totuși, cu cât un smarald este mai mare și are mai multe carate, cu atât ajunge la valori exorbitante.

Bijuteriile ieșite din comun, cum ar fi cele create pentru capete încoronate, pot avea ca piese centrale smaralde de până la 20 de carate.

Tăietura, factorul esențial în ceea ce privește aspectul

Cristalele de smarald au câteva caracteristici care pun dificultăți bijutierilor atunci când vine vorba de șlefuire și tăiere: culoarea, durabilitatea, incluziunile și fisurile.

Cele din urmă sunt prezente în aproape toate smaraldele, iar tăieturile trebuie să țină cont de ele și să le minimizeze efectele asupra pietrei finisate. Asta și pentru că un smarald este mai fragil decât alte pietre prețioase și necesită mai multă atenție în timpul șlefuiri și montării într-o bijuterie.

Și culoarea e importantă în timpul procesului de tăiere și fațetare a unui smarald. Bijutierul trebuie să scoată în evidență cât mai bine nuanțele de verde și poate face asta modificând proporțiile pietrei sau numărul de fațete - de exemplu, o piatră de un verde închis va fi șlefuită în mai multe fațete, care îi vor deschide culoarea.

Verdele este, prin natura lui, cea mai liniștitoare dintre culori. Este un simbol al reflecției, al păcii și al echilibrului. De asemenea, el stimulează vindecarea și fertilitatea. Tonurile de verde, temperate de albastrul rece, dau senzația de stabilitate și de legătură sufletească profundă. Iată de ce foarte mulți tineri îndrăgostiți preferă să ofere iubitelor inele de logodnă cu smaralde. Iar o combinație cu diamantele și aurul alb sau platina este considerată de specialiști ca fiind ideală pentru a pune în evidență delicatețea și frumusețea acestor nestemate rare.

Cum întreții bijuteriile cu smaralde

Pentru că nu vrei ca o astfel de bijuterie să se deterioreze în timp, este important să știi cum să o întreții corect.

Experții de la GIA au câteva recomandări în ceea ce privește curățarea și menținerea strălucirii bijuteriilor cu smaralde:

· evită să le expui la căldură excesivă;

· nu le supune schimbărilor de presiune atmosferică - nu este indicat, de pildă, să le porți în avion;

· nu le purta atunci când folosești diverse substanțe chimice pentru curățat;

· nu folosi niciodată un aparat cu ultrasunete pentru a curăța un smarald - poate cauza fisuri, din cauza vibrațiilor combinate cu temperatura crescută;

· evită să porți bijuteriile cu smarald atunci când speli vasele - apa caldă și detergenții le pot deteriora;

· utilizează o cârpă moale, apă călduță, nu fiartă, și săpun lichid pentru a curăța eficient smaraldele;

· evită obiectele ascuțite pentru a îndepărta murdăria din spațiile mai greu accesibile ale bijuteriilor;

· dacă sunt depuneri de calcar, încearcă să folosești soluție de bicarbonat sau, cel mai sigur, apelează la serviciile unui bijutier autorizat.

Smaralde celebre

Smaraldele sunt pietre prețioase foarte rare și este lesne de înțeles de ce atunci când sunt descoperite exemplare de dimensiuni impresionante și de o calitate deosebită, întreaga planetă vibrează la aflarea veștii, la fel ca în cazul diamantelor. Smaraldele sunt, de fapt, considerate cele mai de preț nestemate, după diamante. Iată câteva exemple în acest sens:

Smaraldul Mughal - un smarald rectangular uriaș care cântărește peste 217 carate. Una dintre fațete este inscripționată cu o rugăciune islamică, în timp ce fața opusă este decorată cu motive florale. Bijuteria datează din 1695 și a aparținut unui înalt oficial al împăratului indian Aurangzeb, unul dintre cei mai importanți ai dinastiei mogule.

Smaraldul Bahia - descoperit în 2001, în mina de smarald de la Bahia, Brazilia, acesta este unul dintre cele mai mari smaralde descoperite vreodată: cântărește aproximativ 381 de kilograme și este format din mai multe cristale de smarald încastrate în stâncă. Întreaga bucată de rocă a fost evaluată la începutul anilor 2000 la aproximativ 400 de milioane de dolari, dar valoarea reală nu este cunoscută.

Coroana Anzilor - este o coroană din aur în care sunt montate nu mai puțin de 450 de smaralde de diferite mărimi. Despre cel mai mare dintre ele se spune că a aparținut regelui incaș Atahualpa și îi poartă numele. Bijuteria a fost creată în secolul XX pentru a decora o statuie a Fecioarei Maria din orașul columbian Popayan.

El Monstro și Emilia - ambele au fost descoperite în minele din Gachala, Columbia; primul are 16.020 de carate și al doilea, 7.025 de carate.

Elefant sau Insofu - în 2010, din cea mai mare mină de smarald din lume, Kagem, Zambia, a fost extras unul dintre cele mai mari exemplare din lume, denumit Elefant, care are 6.225 de carate.

Lion Emerald sau Inkalamu - în octombrie 2018, veteranul Richard Kapeta și geologul Debapriya Rakchit au descoperit, în Kagem, Zambia, un smarald de 5.655 de carate, unul dintre cele mai mari găsite vreodată. Excepționalul cristal a fost denumit Inkalamu sau Lion Emerald. Smaraldele din mina Kagem s-au format în urmă cu 450 de milioane de ani. El a fost vândut cu 28,4 milioane de dolari, la o licitație care a avut loc în Singapore.

Frumusețe, rafinament, legende, mister, simbol al reînnoirii și una dintre cele mai apreciate pietre prețioase, smaraldul a fascinat secole la rând prin verdele său unic în natură și puterile magice care i-au fost atribuite. Dacă te hotărăști să oferi cuiva drag un cadou cu totul ieșit din tipare, atunci ai la dispoziție colectia de bijuterii cu smaralde de la Teilor, de unde poți alege modelul pe care îl dorești. Reține că dincolo de darul în sine, vei transmite un mesaj foarte puternic, pentru că smaraldul este piatra înțelepciunii, a iubirii și a stabilității.

Articole similare

Produse recomandate