Bijuteriile cu pietre prețioase și semiprețioase marchează cu grație fiecare aniversare, transformându-le în cadoul perfect. Cu o simbolistică și semnificație aparte, fiecare gemă este atribuită unei luni calendaristice, fiind dăruită sau purtată cu entuziasm de fiecare sărbătorit.
Obiceiul de a dărui sau purta piatra corespunzătoare unei luni sau a unei zodii datează de secole. Dincolo de proprietățile ezoterice cunoscute de pasionați, bijuteriile cu pietre prețioase ne atrag atenția prin frumusețea lor. În culori vibrante, adesea cu o transparență care permite luminii să creeze un joc al nuanțelor, pietrele dedicate fiecărei luni aduc farmecul mineralelor mai aproape, sub forma unor bijuterii ce pot fi purtate mereu.
Pietrele lunii sunt clasificate de diferiți specialiști în pietre tradiționale sau pietre moderne – pentru a reuși să suplinească cererea mare pentru anumite tipuri de pietre mai rare. Tocmai de aceea, există anumite luni ale anului pentru care au fost dedicate mai multe pietre – în cazul de față, luna august.
Care sunt pietrele lunii august?
Potrivit G.I.A (Gemological Institute of America), sărbătoriții lunii august pot alege între peridot, spinel și sardonix. Inițial, piatra tradițională a fost sardonixul, cu o istorie veche de peste 4000 de ani. Astăzi, cea mai populară piatră pentru această perioadă este peridotul, o varietate a mineralului olivină.
Peridotul
Peridotul, gemă ce se formează în magma pământului, este întâlnit într-o singură culoare, ce poate avea, însă, o paletă de nuanțe galben-verzui. Cunoscut încă din Antichitate, el a fost extras pentru prima dată din zona Insulei Zabargad (Zebirget), Egipt. Conform G.I.A., se pare că exploatarea minieră a pietrei semiprețioase a început în jurul anilor 340-279 î.Hr., iar peridotul care provine din zona Insulei Zabargad rămâne unul dintre cele mai dezirabile exemplare, mai ales pentru pasionații care cunosc istoria pietrei.
De-a lungul timpului, peridotul a fost apreciat de diferite culturi și a fost folosit pentru cele mai importante bijuterii la curțile regale, precum și pentru ornamentele și obiectele din bisericile din Europa medievală. Dincolo de culoare și strălucire, piatra semiprețioasă a fost considerată timp de secole întregi un talisman ce aducea noroc și proteja purtătorul de evenimente nefericite.
Astăzi, peridotul rămâne pentru pasionați o amuletă ce aduce noroc, bunăstare și sănătate, însă este ales și de cei care îl apreciază pur și simplu pentru aspectul lui. Cu un verde ce variază în funcție de cantitatea de fier (cu cât concentrația de fier este mai mare, cu atât culoarea este mai intensă), piatra semiprețioasă devine o alegere plăcută pentru o pereche de cercei din aur sau inele din aur.
Având o duritate de 6,5 până la 7 pe scara Mohs de duritate, nu este recomandat ca peridotul să fie purtat zilnic. În plus, este bine să îl protejezi cât de mult poți de procesele mecanice. El poate fi zgâriat cu ușurință de alte pietre cu o duritate mai mare, așadar ferește-l în cutia de bijuterii de ele. Totodată, nu folosi aparatele de curățare cu aburi sau ultrasunete, ci rămâi la o variantă simplă, pe care o poți folosi acasă: apă călduță cu săpun.
Spinel
Spinelul, o a doua piatră dedicată celor născuți în luna august, este un mineral din categoria oxizilor de magneziu. Spre deosebire de peridot, el poate avea diferite culori: roșu intens, violet, albastru, portocaliu, verde-albăstrui sau chiar negrum.
Datorită multitudinii de culori în care se regăsește, spinelul a fost confundat de-a lungul timpului cu pietre prețioase din familia corindonului. Astfel, ceea ce se credea că erau rubine, s-a descoperit că erau, de fapt, o varietate a spinelului, un bun exemplu fiind piatra încrustată în coroana regală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Pentru pasionați, spinelul este cunoscut drept un mineral care ajută la reînoirea energiei și la obținerea rezultatelor dorite în plan profesional. Desigur, multitudinea de culori în care se regăsește îl transformă într-o piatră dorită de cei care colecționează bijuterii cu pietre prețioase.
În general, pentru a proteja pietrele prețioase și semiprețioase, este recomandat să le păstrezi într-o cutie de bijuterii și să le ferești de căldură puternică – în cazul spinelului, expunerea la o temperatură ridicată poate duce la decolorarea pietrei.
Este bine de știut că spinelul are duritate 8 pe scara Mohs, lucru care permite purtarea lui zilnică, chiar și atunci când este montat într-un inel, bijuteria expusă cel mai des proceselor mecanice. Poate fi curățat cu ușurință cu apă caldă și săpun, aceasta fiind și cea mai sigură variantă, mai ales dacă piatra poate avea incluziuni.
Sardonix
Pietrele lunii august includ și sardonixul, o combinație a două tipuri de calcedonie: sard (o varietate a carneolului) și onix. Benzile albe sau negre de onix alternează cu cele maro sau cărămiziu și creează astfel un joc al nuanțelor specific pietrei cunoscute încă din Antichitate.
În trecut, sardonixul a fost alegerea preferată pentru bijuterii cu camee sau intalie, fiecare figură ieșind în evidență datorită aspectului pietrei. El are o duritate de 6.5 până la 7 pe scara Mohs, caracteristică care nu-l recomandă pentru purtarea zilnică. În plus, este bine să nu expui piatra unor temperaturi ridicate, curățarea simplă cu apă caldă, săpun și o lavetă moale fiind varianta recomandată și în cazul lui.
Pietrele lunii august oferă posibilitatea de a alege un cadou cu semnificație, iar diversitatea de culori ajută la găsirea acelei bijuterii care se asortează natural cu stilul sărbătoritului. La TEILOR poți descoperi bijuteriile perfecte pentru a fi purtate sau dăruite celor născuți în luna august.
Produse recomandate