Aceasta avea să fie purtată în luna respectivă și reprezenta un cadou potrivit pentru aniversarea celor dragi. Obiceiul s-a păstrat și astăzi, iar piatra lunii iunie sau, mai bine zis, pietrele rămân un dar special, personal, ce aduce o celebrare aparte a zilei de naștere.
Potrivit G.I.A. (Gemological Institute of America), iunie este una dintre cele două luni ale anului reprezentate de trei pietre, cea de-a doua fiind decembrie. Principalul motiv pentru care unele luni au mai multe pietre este raritatea acestora, astfel încât ar fi puțin probabil ca ele să fie disponibile într-un număr atât de ridicat pentru a putea acoperi toate cererile.
Astfel, piatra lunii iunie este reprezentată, de fapt, de perlă, piatra tradițională, căreia i s-au alăturat ulterior piatra lunii (moonstone) și alexandritul.
Perla, piatra lunii și alexandritul sunt adevărate spectacole ale naturii și, alături de materialul prețios potrivit, devin bijuterii perfecte pentru un cadou personal.
Ce este piatra lunii?
Piatra lunii este o piatră prețioasă sau semi-prețioasă care este atribuită unei anumite luni de naștere sau unui anumit semn zodiacal. Atribuirea acesteia diferitelor luni calendaristice este o tradiție ce datează încă din vremurile biblice și continuă până în ziua de azi. De-a lungul timpului, obiceiul consta în dăruirea și purtarea pietrei potrivite unei luni doar în perioada corespunzătoare acesteia. În prezent, oamenii poartă bijuterii cu piatra lunii pe parcursul întregului an, fără a urma alte reguli.
Pietrele lunii iunie
Persoanele născute în iunie sunt printre cele mai norocoase, având posibilitatea de a alege cele trei pietre. Cei care își doresc un look actual, pot purta alexandrit, piatra modernă a lunii iunie. În același timp, piesele cu perle sunt o opțiune excelentă pentru cei care apreciază varianta tradițională, colierele din aur sau o pereche de cercei din aur fiind cele mai bune alegeri pentru colecția de bijuterii.
Perlele
Perlele se numără printre cele mai populare alegeri în materie de bijuterii timp de secole întregi. Considerate un simbol al înțelepciunii, ele au fost menționate în diferite legende și, potrivit acestora, perlele erau văzute drept lacrimi căzute din cer. Totodată, într-un vechi text sanscrit, se spunea că bijuteriile cu perle conferă viață lungă și prosperitate, iar în alte țări, medicii considerau că pulberea de perle poate avea efecte benefice asupra organismului.
În prezent, perlele se împart în două categorii: perle naturale sau perle de cultură. Mult râvnite, perlele naturale se găsesc greu, fapt care a dus la apariția celor de cultură, care se obțin prin inserarea unei substanțe iritante în scoici. Aceasta duce la formarea perlei, procesul petrecut în scoică fiind același ca în cazul unei perle naturale.
Perlele au o duritate cuprinsă între 2.5 și 3.0 pe scara Mohs, iar acest lucru le face să aibă nevoie de o îngrijire specială. Este indicat să fie depozitate separat de alte pietre prețioase sau bijuterii metalice, deoarece acestea pot fi zgâriate cu ușurință. Totodată, asupra perlelor nu ar trebui aplicat parfum sau alte produse cosmetice. Le poți curăța ușor cu o lavetă dintr-un material fin, ușor umed, după fiecare purtare a acestora.
Piatra lunii (Moonstone)
Din cauza cantității reduse de perle naturale, lunii iunie i-au mai fost atribuite piatra lunii (Moonstone) și alexandritul. Extrase initițial din minele din Sri Lanka și India, pietrele lunii sunt cunoscute pentru ușoara transparență și irizațiile albastre. În general, aspectul lor poate varia, de la incolor la alb, gri, verde sau maro sau bej. Un colier cu piatra lunii se va potrivi cu diamante sau pietre prețioase intens colorate, precum safir sau rubin.
În Antichitate, se considera că această piatră este formată din raze de lună, aducând noroc și prosperitate. Totodată, era folosită de marinari drept talisman de protecție în timpul călătoriilor pe mare. În prezent, în India, este considerată în continuare o piatră sacră, ce aduce echilibru și noroc celor care o poartă.
Piatra lunii are o duritate de 6-6.5 pe scara Mohs și se poate zgâria sau chiar crăpa atunci când este expusă la temperaturi ridicate. Tocmai de aceea, este bine să eviți utilizarea unor aparate speciale de curățat bijuterii. Poți folosi în locul lor o perie moale și apă călduță cu săpun.
Alexandrit – piatra modernă a lunii iunie
Alexandritul este una dintre cele mai valoroase și rare pietre prețioase moderne și face parte din familia mineralului crisoberil. A fost descoperit inițial în Munții Ural, în 1830 și denumirea sa a fost inspirată de numele Țarului Rusiei, Alexandru al II-lea. În prezent, se extrage din minele din Sri Lanka, Africa de Est și Brazilia.
Piatra este cunoscută pentru culoarea care se schimbă în funcție de lumină și de incluziunile prezente în interiorul ei. Expus luminii soarelui, alexandritul capătă o culoare albastră-verzuie și devine violet-roșu sub lumină fluorescentă. Potrivit G.I.A, alexandritul are o duritate de 8.5 pe scara Mohs, ceea ce înseamnă că este destul de rezistent la zgârieturi. Asta îl transformă într-o alegere potrivită și pentru bijuteriile care pot fi purtate zi de zi, inclusiv pentru inelul de logodnă.
Din fericire, alexandritul poate fi îngrijit ușor. Curățarea se poate face atât prin curățare cu dispozitive speciale cu ultrasunete sau cu aburi, cât și prin folosirea unei lavete cu apă călduță și săpun.
Perlele, piatra lunii (moonstone) sau alexandritul se potrivesc cu ușurință atât ținutelor de zi, cât și celor dedicate unor evenimente speciale. Pot fi o alegere perfectă pentru cercei, coliere sau inele din aur. Descoperă bijuteriile cu pietrele lunii iunie.
Produse recomandate